Чаша з поліхромним розписом

Розмір зображення: 800:674 піксел

Можливо, що до виробів київських майстрів слід віднести фрагмент неглибокої полив’яної керамічної чаші, знайденої у 1911 році в Києві під час земляних робіт. Цю чашу більшість дослідників вважає довізною (зберігається в Київському музеї західного і східного мистецтва).

В центрі чаші в круглому медальйоні на світлому жовтуватому тлі зображено стилізованого птаха, схожого на лебедя. Його оперення передано емаллю зеленого, жовтого та синього кольорів; голівка, шия і груди – різними тонами синьої, червоної та фіолетової емалі. Центральний медальйон облямовує широка темно-фіалкова смуга, на якій чітко виступають сині з білим контуром трикутники. Всередину трикутників вміщено квіти з білими пелюстками і червоною серцевиною. Береги чаші облямовує кайма з орнаментом у вигляді білої хвилястої стилізованої гілки. Проміжки між її завитками вкрито зеленою та синьою емаллю. Зворотний бік чаші облитий світло-зеленою поливою (с. 386).

Керамічна чаша з поліхромним розписом емалями. Київ. XI ст. Київський музей західного та східного мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 381.