Ливарна форма для браслета

Розмір зображення: 800:660 піксел

Серед київських знахідок особливо цікаві дві форми для відливання стулок пластинчастого браслета, знайдені на Старокиївській горі – на території колишнього Володимирового міста біля Десятинної церкви (іл. 305).

На одній формі в квадратному обрамленні вирізьблено дві симетрично розташовані постаті діво-птахів. З хвоста і крил їх виростає химерне плетиво, що симетрично заповнює вільну площу, утворюючи коло в центрі. До цього кола звернуті обличчя дів. На головах у них – гостроверхі шапочки, які, звужуючись, переростають у плетінку, що сполучається з плетінкою крил і хвоста. З-під шапочок на шию спадає пишне і довге волосся. Тулуб із складеними крилами і шия цих істот схожі на лебедині. Що ж до змісту всієї композиції, то тут повторюється стародавній міфологічний сюжет з тими фантастичними діво-птахами, які уособлюють світло й тепло, ранкову і вечірню зорі – тих самих красунь, що прядуть на небі з сонячного проміння чудове прядиво.

Дуже подібні за характером зображення і за композицією діво-птахи зустрічаються на давньоруських мініатюрах, зокрема в заголовних літерах Юр’ївського євангелія (XII ст.), у плетеному візерунку фасаду церкви на заставці Апостола (богослужебна книга XIII століття), а також у багатому килимовому візерунку стін собору в Юр’єві-Польському і скульптурній декорації Борисоглібського собору в Чернігові (XII ст.). (с. 381 – 382)

Шиферна ливарська форма для відливки пластинчастого браслета з Києва. XII – XIII ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 378.