40, 41, 44, 45. Палацові споруди

Західний палац.

40, 41, 44, 45. Палацові споруди «міста Володимира» 10 ст. формували ансамбль великокнязівського дитинця в комплексі з Десятинною церквою. На утвореній ними площі були встановлені «4 кони медяны» – скульптурне зображення коней. Збудовані з каменю та плінфи, деякі палацові споруди, як гадають, мали верхні дерев’яні житлові поверхи і могли зв’язуватися в єдиний комплекс дерев’яними переходами та галереями з Десятинною церквою. Залишки палацових споруд виявлено і досліджено 1907, 1914, 1970, 1982 рр. [Асеев Ю. С. Архитектура древнего Киева – К., 1982; Каргер М. К. Древний Киев. В 2 т. – М., Л., 1961 – Т. 2; Килиевич С. Р. Детинец Киева IX – первой половины XIII веков – К., 1982]. Вони містяться на нинішній території Національного музею історії України та під проїжджою частиною Десятинного провулка. Реконструкція Західного палацу Ю. Асєєва.