Олена Авраменко, Володимир Могилевський

Житловий будинок, рубіж 19 – 20 ст.

(архіт.).

Андріївський узвіз, 8.

Займає рядове положення у забудові парного боку заповідної вулиці. На трапецієподібній ділянці, що належала П. Чернявській, розміщується комплекс з кількох споруд, який складається з двох житлових будинків, що виходять на червону лінію забудови вулиці, і службових флігелів. В архітектурно-художньому відношенні цінність становить двоповерховий цегляний будинок у стилі неоренесанс, що прилягає до будинку № 10. Він є яскравим прикладом приватного житла середніх прошарків населення. У плані прямокутний, з парадним і чорним входами і арковим проїздом на подвір’я. Внутрішнє планування коридорне, двобічне. Головний фасад асиметричний, має шість вікон, крайні віконні прорізи над вхідними дверима і над проїздом об’єднані вертикальними лопатками з різноманітними за рисунком фронтонами на рівні аттика. Аркові вікна верхнього поверху оформлені пілястрами та архівольтами в ліпному орнаменті, де переважає мотив пальмет. У нішах фронтонів стилізовані герби. Декоративне оздоблення фасаду доповнюють ковані геометричного рисунка ґрати парапету (кін. 19 ст.) і нової брами (1986 – 87).

На першому поверсі будинку нині кафе-театр «Колесо».

Весь Киев; Справочная и адресная книга на 1899 год. – К., 1899;