Житловий будинок 1874 р., в якому проживав Оглоблин О. П.

(архіт., іст.).

Андріївський узвіз, 4/26.

На розі Боричевого Току і Андріївського узвозу. Зведений під керівництвом арх. П. Спарро, можливо за його ж проектом як приватний для І. Оглоблина. Двоповерховий, цегляний будинок, у плані П-подібний, розрахований на одну квартиру на поверсі, з коридорно-анфіладним плануванням. Відображає первісний етап київського масового домобудування періоду еклектизму, для якого характерне бічне розміщення сходів, наявність дворової галереї. Фасади вирішено у цегляному стилі. Головний фасад, звернений на Андріївський узвіз, має центрально-осьову композицію, підкреслену фігурним щипцем горищного приміщення. Архітектурне оздоблення екстер’єру стримане: зубчастий фриз під дахом, міжповерхова профільована тяга, пілястри з рустом і прості віконні лиштви. Споруда – яскравий приклад рядової забудови поч. 19 ст.

В 1899 – 1919 рр. у цьому будинку проживав Оглоблин Олександр Петрович (справж. – Мезько; 1899 – 1992) – історик, професор, президент УВАН у США (з 1970), громадський діяч. Його батько – Михайло Мезько походив із старовинного козацького роду з Чернігівщини, мати – Катерина Лапікевич – з відомого старшинсько-шляхетського роду. Вона була дружиною сина власника будинку, міщанина П. Оглоблина, який дав пасинку своє прізвище. У серпні 1908 – травні 1917 р. навчався у 3-й гімназії, яку закінчив із золотою медаллю. Його учителями були відомі історики В. Ляскоронський, С. Голубєв, які визначили шлях майбутнього вченого. У гімназії він очолював самоосвітній історичний гурток. 1919 р. закінчив історико-філологічний факультет університету св. Володимира, де навчався у істориків М. Довнар-Запольського, С. Голубєва, П. Смирнова, мистецтвознавця Г. Павлуцького, філософа О. Гілярова та ін., і розпочав наукову працю. У січні 1919 р. одружився з А. Фроловою і того ж року переселився до сусіднього будинку (№ 2-г), що належав братові дружини.

Нині у будинку дитяча дошкільна установа.

Олена Авраменко, Михайло Кальницький, Володимир Могилевський