Фрагмент дворової будівлі

540.1.6. Фрагмент дворової будівлі, 2-а пол. 19 ст.

Фланкує один з боків проїзду до садиби. 1989 – 91 на місці знесеного основного об’єму збудовано сучасну двоповерхову споруду спортивного комплексу ПТУ, що формує північно-східний бік подір’я. При її зведенні використано частини будинку 2-ї пол. 19 ст. – глуху тильну капітальну стіну й західний торець.

Фрагмент дворової будівлі цегляний, тинькований, пофарбований. Зберіг досить виразне архітектурне деталювання, композицію якого складає одноповерхова нижня частина та фронтонне завершення, фланковані двома лопатками. У дещо еклектичному трактуванні його елементів присутні ознаки, характерні для архітектури 2-ї пол. 19 ст.

Площину стіни на рівні першого поверху розчленовано нині закладеними трьома великими прямокутного абрису вікнами, у верхній та нижній частинах акцентованими фільонками. Відокремлена двома горизонтальними карнизами фризова частина має спрощений характер широкої стрічки, над нею – трикутний фронтон з гладеньким тимпаном.

Симетричний силует сучасної будівлі довершує утворений попередніми елементами виразний лаконічний образ, що поліпшує сприйняття розташованого поряд в’їзду до садиби.