Кузня

Кузня

Споруджена за проектом арх. А. Геккера. Формує західну частину садиби, південно-західним торцем виходить на червону лінію забудови вулиці. Протилежний торець зблокований з магістратською хлібною крамницею і будинком складу.

Споруда одноповерхова, цегляна, пофарбована, у плані майже прямокутна. Поздовжня вісь має південно-західну орієнтацію. Дах високий односхилий, під покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах. Зовнішня стіна глуха, на рівні першого поверху до неї прилягають сучасні комори та фрагмент старої огорожі серед. 2-ї пол. 19 ст., що відокремлювала садибу з боку вулиці. Південно-західна торцева та південно-східна поздовжня стіни мають вікна. Вхід – з боку подвір’я. Внутрішнє приміщення – зального типу.

Стильові ознаки не визначені, що досить характерно для архітектури господарських споруд кін. 19 ст. Найбільшою репрезентативністю вирізняються вуличні фасади, прорізані ритмом з трьох (торцевий) та чотирьох (поздовжній) вікон. На торцевому фасаді вікна великі, квадратної форми з дрібним сітчастим заскленням; вікна поздовжнього фасаду невеликі, прямокутного абрису, з рамами ідентичної конструкції. Переважно горизонтальний характер композиційного вирішення акцентований карнизом простого профілю і вузьким надвіконним поясом.

Будівля – цікавий для архітектури міста зразок споруди навчально-господарського призначення кін. 19 ст.

Тепер – майстерні ПТУ № 32.