Склад (2)

Склад (2)

540.1.5. Склад, серед. 19 ст. Приблокований під прямим кутом до бічного флангу чолового фасаду складу (див. ст. 540.1.4), формує північно-східну частину подвір’я. До південно-східного торця прибудовано одноповерхову господарську споруду тимчасового типу для потреб розміщеного у садибі училища.

Одноповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Оформлений у дещо спрощених формах класицизму. Тильна стіна глуха, інші – з двома рядами вікон. Дах двосхилий бляшаний. Первісний вхід, влаштований на чоловому (дворовому) фасаді, 1999 закладений (тепер вхід до будинку через торець). Внутрішнє приміщення не розчленоване, зального типу. Поздовжня дворова стіна у нижньому основному рівні прорізана отворами прямокутного, нині закладеного входу та трьох такої ж форми горизонтально поставлених вікон із сітчастими рамами. Прямокутними, так само поставленими вікнами менших розмірів, прорізано імітований під аттиковий поверх верхній ярус споруди, відокремлений у нижній частині горизонтальним карнизом з дрібним ритмом сухариків, що підкреслюють його лінію. Пропорції й особливості деталювання посилюють стильову виразність утилітарного за характером вирішення.

Будинок складу – цінний зразок історичної забудови садиби.

Тепер – склад ПТУ № 32.