1980 р. Загальний вигляд

Удін Євген Тимофійович (нар. 1937), Удін Юрій Тимофійович (нар. 1939).

Київ олімпійський. (Із серії «Траса олімпійського вогню»). 1980.

Папір, туш, перо. 48: 81. Власність авторів.

У центрі композиції – зображення Центрального республіканського стадіону. Його будівництво почалось 1937 р. на Черепановій горі (вул. Червоноармійська, 51) за проектом архітектора М. І. Гречини і за участю архітекторів М. М. Іванюка і М. І. Лугового. Вже тоді це була одна з найбільших спортивних споруд Радянського Союзу: на стадіоні вміщалося 50 тис. глядачів. Відкриття його було призначене на 22 червня 1941 p., але війна, що почалася саме в цей день, відстрочила його до 1946 р. Велика реконструкція стадіону відбулася в 1966-1967 pp. у дні підготовки до святкування 50-річчя Великого Жовтня (архітектори М. І. Гречина, Г. І. Гранаткін, О. М. Аніщенко, М. Л. Губов, інженери Л. Г. Дмитрієв, А. І. Касілов, В. С. Кішельгоф, І. Я. Жилкін). Місткість стадіону збільшилася вдвічі – до 100 тис. глядачів. У 1978-1980 pp. відбулася ще одна реконструкція стадіону в зв’язку з проведенням Олімпійських ігор 1980 р.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 325.