1966 р. Історія українського мистецтва

Тип будівлі Успенського собору в зменшеному вигляді було повторено в ряді монастирських церков київської землі. Археологічними дослідженнями М. К. Каргера виявлено фундаменти двох шестистовпних хрестовокупольних храмів цього періоду. Це – залишки храму другої половини XI століття, які знайдено на місці розібраної в кінці XIX століття дерев’яної Вознесенської церкви в садибі Київського художнього інституту, та перша (за часом збудування) церква Зарубського монастиря на правому березі Дніпра, неподалік від міста Переяслава-Хмельницького.

Стіни церкви на території Київського художнього інституту було оздоблено властивим другій половині XI століття меандровим фризом. Цікаво відзначити, що плани цих обох споруд дуже схожі на плани деяких будівель Херсонеса XII – XIII століть, який після X століття значною мірою підпадає під вплив руської культури, отже й архітектури.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 173 – 174.