[1990 р.] Паспортна інформація

Фундаменти храму XI ст.

Пам’ятка археології

Друга половина XI ст.

м. Київ, територія Академії мистецтв України.

Загальний опис:

Споруда являла собою трьохнефний шестистовпний храм з трьома апсидами. По всьому периметру стрічкових фундаментів під їх підошвою були укладені дубові лежні. Фундаменти виповнені з бутового каменю на вапняковому розчині з домішками цем’янки. Кладка стін змішана – чергування рядів каменю та цегли, а також чергування рядів цегли, що лежать у площині фасаду, з рядами, заглибленими у кладці. Серед залишків будівельного матеріалу виявлено велику кількість червоноглиняних посудин типу амфор, які використовувались як будівельний матеріал у кладці купола та зводів. У меншій кількості виявлено залишки білоглиняних голосників. Знайдено також значну кількість фрагментів фрескового розпису.

На прилеглій до храму території виявлено багато поховань у дерев’яних домовинах з бідним поховальним інвентарем. В одному з них – дитячому – знайдено намисто з білих кришталевих та кольорових скляних намистин та олов’яний хрестик.

Залишки храму розташовані у Копиревому кінці стародавнього Києва – історичній місцевості, що неодноразово згадується у літописі.

Розкопки велись у 1947 р. під керівництвом М.К.Каргера перед будинком Інституту.

Літописом згадується, можливо, під назвою Сімеонового монастиря, заснованого князем Святославом Ярославичем у 70-х роках XI ст., який згодом став вотчим монастирем династії чернігівських князів Ольговичей.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 17.11.1987 р. № 1112.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 16.07.1979 р. № 920 (додаток 1, п. 2.2.1) фундаменти храму XI ст. відносяться до археологічної охоронної зони.

Каргер М.К. Древний Киев.- М.- Л., 1961.- С. 391-402.

Ілюстративні матеріали: