Пам’ятник обороні 1941 р.

Пам’ятник на честь героїчних захисникiв Києва 1941 року. Голосiївський парк iм. М.Ф. Рильського. Архiтектор В.Л. Суворов. Гранiт. 1965.

Пам’ятник являє собою обелiск iз червоного гранiту на постаментi (висота 5,5 м). Установлений на честь бiйцiв i командирiв Червоної Армiї, матросiв Днiпровської флотилiї, бiйцiв народного ополчення, якi пiд час оборони Києва вели запеклi бої в районi Голосiїво. Тут вiдзначилися, зокрема, загони студентiв сiльськогосподарсь-кого, ветеринарного й лiсотехнiчного iнститутiв. На лицьовiй сторонi обелiску висiченi написи: “Вам, героям – бiйцям i командирам Радянської Армiї, матросам Днiпровської вiйськової флотилiї, бiйцям народного ополчення й партизанам, якi своєю кров’ю й життям вiдстояли Київ вiд нiмецько-фашистських орд у липнi – вереснi 1941 р.”.

На зворотi: “Тут у грiзний час вiйни за Київ на смерть непохитно стояли всiх братнiх народiв герої-сини й у серцi народному безсмертними стали”.

Моряки-днiпровцi не тiльки пiдтримували захисникiв оборонної лiнiї Голосiїва артилерiйським вогнем, але й безпосередньо боролися на рубежi. Це був загiн морякiв пiд командуванням капiтана I.Ф. Гальченка, бiльшiсть морякiв якого загинули. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].