2011 р. Історична довідка

Дата: 14.01.2011

В результаті архівних досліджень визначено, що будинок № 1 по вул. Ярославів Вал був споруджений протягом 1896-98 рр. Архітектор не встановлений. Дослідники-києвознавці припускають, що автором проекту міг бути архітектор М. М. Добачевський.

Споруда є однією з кращих, зведених у місті в останні роки ХІХ століття.

Особливістю цього непересічного будинку є поєднання двох досить різних (як за об‘ємно-планувальними, конструктивними особливостями, так і за стилістикою) частин. З боку вулиці Ярославів Вал – це звичайна за розмірами триповерхова будівля з високим дахом (форма якого характерна більше для західноєвропейських міст, ніж для України), наріжним чотириповерховим еркером-баштою, увінчаною досить розповсюдженим у Києві шпилем (хоча аналоги теж явно адресують нас до західноєвропейської архітектурної традиції), виразними елементами готики й ренесансу в декорі та функціональних деталях.

З боку вулиці Лисенка та зі двору – це “важка”, масивна споруда-фортеця. Основний чотириповерховий тиловий об‘єм горизонталями невеликих віконних прорізів поділено на сім ярусів. До нього прибудовано восьмиярусну “вежу”, завершену зубцями та “башточками” на кутах. Цегляний декор тут зведено до мінімуму. Аналогічні за архітектурно-конструктивним вирішенням будівлі були досить поширеними у Західній Європі у другій половині ХІХ ст., в період побутування романтичного напрямку історизму в архітектурі.

Житловий будинок № 1 по вул. Ярославів Вал вже більше ста років виконує своє функціональне призначення. Свого часу він використовувався як прибутковий будинок. У другому і третьому поверхах було розташовано по одній ізольованій квартирі з усіма вигодами. В четвертому поверсі знаходились три квартири, а в мансарді – дешеві помешкання. За радянських часів всі приміщення було переплановано з пристосуванням під комунальні квартири, які згодом були приватизовані мешканцями.

У другій половині 1940-х рр. приміщення першого поверху (та частково підвал) займала міська комендатура, згодом клуб шахістів, а у 1976-91 рр. тут був розташований методичний відділ і бібліотека Київського бюро подорожей та екскурсій.

Відповідно до рішення міськвиконкому № 49 від 21 червня 1986 р. будинок № 1 по вул. Ярославів Вал перебуває на державному обліку як пам’ятка архітектури та містобудування, а також пам’ятка мистецтва місцевого значення (охоронний № 152).

Рішенням виконкому Київміськради за № 975 від 23.12.91 приміщення на першому поверсі площею 231 кв. м було надане в орендне користування Національному заповіднику “Софія Київська” для розташування музею архітектурної кераміки.

У 1994 р. за кошти Державного бюджету України було розпочато ремонтно-реставраційні роботи в першому поверсі (приміщення музею). Нині відновлено анфіладне планування, столярне заповнення вуличних вікон і дверей, ліплення плафонів. Відреставровано вуличний фасад на рівні карнизу між першим і другим поверхами.

Музей архітектурної кераміки „Національного заповідника „Софія Київська” припинив своє функціонування на першому поверсі цього будинку на початку 2000-х років. Після того приміщення перейшли у приватну власність.

Історична довідка підготовлена НДІ пам’яткоохоронних досліджень