Пам’ятник Івану Павлу ІІ

Галина Скляренко

523.12.1. Пам’ятник Івану Павлу ІІ, 2002 (мист.).

Вул. Тургенєвська, 40. Біля входу, у садибі Апостольської Нунціатури (Посольство Ватикану) – дипломатичного представництва Святого Престолу в Україні.

Автори – ск. Б. Довгань, арх. Ф. Юр’єв. Вис. скульп тури – 2,11 м, постаменту – 0,7 м; плинт – 0,1 м. Особливі заслуги у встановленні цього пам’ятника, серед інших, має доктор Стефан-Арпад Мадяр – директор представництва Міжнародної благодійної асоціації «Тріумф серця».

Споруджений з нагоди річниці візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну, що відбувся 23 – 27 червня 2001 (див. ст. 523.12).

Іван Павло ІІ (світське ім’я – Войтила Кароль Юзеф; 1920 – 2005) – глава Римо-католицької церкви, Папа Римський, один з найвидатніших діячів 20 ст. Ініціатор встановлення 8 лютого 1992 дипломатичних відносин між Святим Престолом та Україною.

Бронзову постать Івана Павла ІІ на повний зріст встановлено на постаменті з сірого полірованого граніту, що спирається на плаский круглий у плані гранітний плінт. На чоловому боці постаменту викарбовано золотий герб Святого Престолу та присвятний напис; з тильного боку – напис про Апостольського Нунція – архієпископа Миколу Етеровича, який приймав Івана Павла ІІ. Образно-сюжетне рішення скульптури обумовлене місцем її розташування: на території посольства, біля входу до будинку, на тлі високої стіниогорожі. Папа Римський ніби зустрічає відвідувачів вітальним і водночас благословляючим жестом піднятої правої руки, ліва, трохи відведена в бік, тримає довгий папський жезл, що завершується розп’яттям. Папа Римський вдягнений у святкове літургійне вбрання – на голові висока митра, гаптована риза плавно спускається з плечей на спину та груди, під нею – довга ряса, що залишає відкритою лише кінчик виставленої правої ноги. Постать трохи схилена вперед, назустріч відвідувачу.

Реалістичне трактування форми, ретельне відтворення рис Папи та деталей одягу надають їй образної достовірності. Скульптура має камерний характер, підкреслений складною формою постаменту: квадратний знизу, він переходить у восьмигранну форму з м’якими зрізаними кутами.

Білоусов А. Благословляю тебе, Україно // Культура і життя. – 2002. – 7 серп. (№ 27).