Акушерська клініка

Ігор Гирич, Михайло Кальницький

Акушерська клініка

Акушерська клініка Жіночого медичного інституту, 1912 – 13 рр.

(архіт., іст.)

З боку західного фасаду Кирилівської церкви, біля схилу до вул.. О. Теліги.

Двоповерховий на цокольному поверсі, заглиблений до приямку. Цегляний, Ш-подібний у плані. Оздоблення чолового розкріпованого фасаду виконано у стилі неоампір (арх. В. Гласко). До головного входу вів місток над приямком. Фасад симетричний, центральну вісь підкреслено трикутним фронтоном з датою “1912 года” та порталом. Над порталом влаштовано балкон з металевою огорожею. Вертикальні акценти на флангах мають трикутні завершення. Первісно вікна на флангових осях, що відповідали операційним приміщенням, були величезними за розміром. Нині прорізи частково закладено. Планування коридорне. Поруччя парадних сходів у окремому тиловому ризаліті прикрашено металевим візерунком з мотивом меандра. В операційних було застосовано увігнуту стелю для кращого природного освітлення (не збереглася). Первісно цокольний поверх відводився під лабораторію, службові та житлові приміщеня; на першому поверсі розташовувалися відділення ізолятора та приміщення для приготування до пологів; на другому – пологові та післяпологові палати.

Будинок зведено для акушерської клініки Жіночого медичного інституту (так називали медичне відділення Вищих жіночих курсів у Києві). Керівником інституту був професор Київського університету С. Томашевський. Згодом будинок використовувався як 3-й корпус клінічної лікарні ім. І. Павлова. Тут містився відділ психіатрії і патології вищої нервової діяльності Інституту фізіології АН УРСР, який з 1944 до 1957 р. очолював акад. АН УРСР Протопопов Віктор Павлович (1880 – 1957). Головний корпус інституту розміщувався на вул. Академіка Богомольця, 4.

У 1981 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку на пошанування В. Протопопова (ск. М. Суходолов).

Тепер будівля перебуває на реконструкції.