Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства і простору
Української держави

Богдан Хмельницький

?

2011 р. Звід пам’яток Києва

Марія Гончаренко

496.6. Житловий будинок працівників Червонопрапорного заводу («Арсенал»), серед. 1930-х рр. (архіт.).

Вул. Січневого повстання, 14. На червоній лінії забудови вулиці. У фронті забудови виділяється ретельно проробленою композицією та масивністю форм. Побудований за проектом арх. Ф. Лєскового.

Шестиповерховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Дво- та трикімнатні квартири згруповано навколо п’яти сходових кліток, що мають парадний і дворовий входи. Конструктивна система – з несучими поздовжніми стінами. В архітектурному вирішенні поєднується конструктивістська чіткість побудови об’єму з модернізованими формами неокласицистичної архітектури радянського періоду.

Чоловий фасад відзначається гармонійністю частин та цілого; в розташуванні елементів, їхній прорисовці, характері окремих деталей відчувається вплив прийомів і форм архітектури модерну. Його композиції притаманна нечітко виражена триярусність, переважання вертикальних членувань. Симетрію дещо порушує розташований праворуч проїзд у двір. Центральну вісь, на якій розміщено один із входів, акцентовано розкріповкою та потужним модернізованим портиком у класицистичних формах. Інші входи виділено добре проробленими порталами двох типів. У композиції й вирішенні нечисленних деталей спрощеного тильного фасаду використано прийоми, ідентичні застосованим в оформленні чолового фасаду.

Цікавий зразок вирішення житлового будинку довоєнного періоду.

Тепер на першому поверсі містяться магазини.

Література:

Проект нового житлового будинку… // Соц. Київ. – 1934. – № 11 – 12.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2011 р., т. 3 (Київ), с. 1437.