Сергій Кілессо

496.3. Житловий будинок, 1937 (архіт.).

Вул. Січневого повстання, 17. На червоній лінії забудови вулиці, між пров. Лаврським і земляним валом Печерської фортеці, спорудженим на поч. 18 ст.

За характером архітектурних деталей можна припустити, що проект будинку розробив арх. П. Савич, репресований 1938 – автор житлового будинку № 2/1 на вул. Круглоуніверситетській та універмагу на Подолі (вул. П. Сагайдачного, 24/2). У 1990-х рр. будинок реконструйований з включенням сучасного вітража й влаштуванням тамбура в центрі чолового фасаду, довгих балконів з тилу, заскленням лоджій тощо.

Чотириповерховий з підвалами, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, вкритий вальмовим дахом з бляшаною покрівлею. Трисекційний, розрахований на 24 квартири. Вхід у середню секцію – з вулиці, у бічні – з двору. На лівому фланзі – проїзд на подвір’я з сучасними металевими ворітьми. Перекриття пласкі.

Вирішений у формах пізнього конструктивізму з елементами класичної архітектури (колонки, карниз тощо).

Композиція чолового фасаду симетрична. Заглиблення в його підвищеній за рахунок аттика середній частині, що акцентує центральний вхід, пластично підкреслене на рівні першого – третього поверхів лоджіями-балконами з невеликими наріжними доричними колонками, завершеними декоративними вазонами (збереглися частково). Аналогічні лоджії на рівні другого – четвертого поверхів влаштовано по флангах фасаду. Між лоджіями – чотири ряди балконів, розташованих симетрично.

Верхній поверх ритмічно прорізано рядом вузьких прямокутних одностулкових вікон. Перший поверх рустовано.

На тильному фасаді пластично виділено ризаліти входів у бічні секції та підвали.

Будинок – рідкісний для 1930-х рр. зразок вдалого узгодження нової будівлі з цінним історичним довкіллям.

Тепер частину приміщень використовують під офіси.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на… (1900 – 1915) год. – К., 1900 – 1915.