Михайло Дегтярьов, Людмила Рилкова

489.1.6. Брама нижня (Печерна, або південна), 1792 – 95 (архіт.).

Корпус № 79. На південно-східній ділянці оборонного муру верхньої території Лаври, яку брама з’єднує з нижньою територією монастиря. З північного боку до брами на всю її висоту прилягає оборонний мур, з південно-західного – оборонний мур і корпус № 35.

Вперше позначена на планах серед. 18 ст., мала назву третіх, або нижніх воріт. Первісну цегляну браму з прилеглими ділянками муру зруйновано 1789 землетрусом. У вересні 1791 військовий інж. – генерал-майор Ш.-П. де Шардон після огляду зруйнованої споруди склав проект і кошторис на її відновлення за рахунок казенних коштів; будівельні роботи здійснено 1792 – 93 під його наглядом.

Він же розробив план, фасад і кошторис цегляної споруди для двох келій брамників. Будівництво здійснив підрядчик – ніжинський купець Ф. Рябчиков, який 1795 виконав також тинькування ділянки муру. В архітектурному оформленні брами на поч. 19 ст. брав участь арх. А. Меленський. З 1895 на південно-східному фасаді була ікона Спасителя з Богоматір’ю, Іоанном Предтечею та святими мучениками Флором і Лавром, 1906 замінена на ікону Успіння Пресвятої Богородиці з двома ангелами, Святим Духом та Великою церквою на хмарах. На північно-західному – ікона Печерської Божої Матері. 1980 проведено ремонтно-реставраційні роботи.

Цегляна, тинькована, пофарбована, з арковим проїздом півциркульної форми. Вирішена в стилі класицизм. Головний, південно-східний фасад, звернений до входу в галерею Ближніх печер, оформлено розміщеними на одній осі дво- та чотириколонним пристінними портиками тосканського ордера з подвійним трикутним фронтоном, північно-західний фасад з вінцевим профільованим карнизом, має вигляд продовження площини оборонного муру. Браму увінчує восьмикінцевий хрест у вигляді трилисника, встановлений на кулі, у середохресті – зображення променів. Металеві стулки воріт сучасні. У пласкій ніші над архівольтом арки проїзду на південно-східному фасаді вміщено живописну копію намісної ікони «Успіння Божої Матері».

Брама – цінна пам’ятка архітектури, одна з перших на території Лаври, зведених у стилі класицизм.

Література:

НКПІКЗ, фонди, КПЛ – ПЛ-233, 359; РДВІА, ВУА, № 18371, 18540; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 935; Килессо С. К. Киево-Печерская лавра. – М., 1975; Сіткарьова О. В. Архітектура Києво-Печерської лаври кінця ХVІІІ – ХХ століття. – К., 2001.