Південна брама (№ 79)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Південна брама (корпус № 79) 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Південна брама

У 1793-1795 роках за проектом та під наглядом інженера генерал-майора Шарля Пауля де Шардона збудована Південна брама з прилеглою до неї частиною фортечних мурів.

Південна брама створена у дусі раннього класицизму і нагадує урочистий вхід до будівлі – портал. Капітелі колон, профілі карнизів вражають надзвичайною довершеністю виконання. Колони розміщені на високих базах (нижня частина колони), що надає будові більшої стрункості й виразності. Нижня частина бази нагадує цоколь. Південна брама має точне співвідношення усіх частин конструкції. Брама надзвичайно монументальна й є однією з перших пам’яток, створених у класичному стилі на території Києво-Печерської лаври.

Часті зсуви грунту на схилах руйнували мур і шкодили брамі. Шарль де Шардон виконав завдання блискуче: вже понад два століття Південна брама зустрічає численних відвідувачів і прочан, які прямують з печер на Верхню територію Києво-Печерської лаври.