Олександр Тищенко

489.1.7. Брама східна, 1898 (архіт.).

Корпус № 94-а. На східній ділянці оборонного муру верхньої території Лаври, між господарським приміщенням і словолитнею (корпус № 10), на узвозі до нижньої (Печерної, або південної) брами.

Побудована за проектом арх. В. Ніколаєва для забезпечення господарського виїзду на дніпровські схили поза межами монастиря. Первісно підковоподібний отвір брами закривався дерев’яними стулками з накладним дощаним орнаментом. 1942 – 43 зазнала значних пошкоджень. У ході відбудовних робіт 1950-х рр. зроблено металеві стулки та змінено абрис верхньої частини брами. Під час відтворення собору Успіння Пресвятої Богородиці у кін. 1990-х рр. видалено верхню частину клинчастої перемички.

Підковоподібний отвір брами зроблено у площині цегляного муру, завершеного двосхилим бляшаним дашком.

Арку у формі неповного кола підкреслено вузьким профільованим архівольтом, що продовжується до невисокого стрічкового цоколю. Форма арки свідчить про вирішення цієї монастирської споруди у авангардному на той час стилі модерн. Абрис отвору підкреслено формою суцільнометалевих стулок, поле яких вкрито великим геометричним волютоподібним орнаментом.

Брама – функціонально важливий елемент історичної забудови верхньої території Лаври з яскраво вираженими стильовими ознаками модерну.

Перебуває у напіврозібраному стані, потребує реставрації.

Килессо С. К. Киево-Печерская лавра. – М., 1975.