Людмила Рилкова

489.1.38. Оранжерея, 1914, 1950-і рр. (архіт.).

Корпус № 87. У північно-західній частині верхньої території Лаври, прибудована до південного боку муру, що огороджує митрополичий сад з півночі, поряд зі східним торцем корпусу півчих митрополичого хору (корпус № 6).

До 1780 на верхній території Лаври існувала оранжерея, стара на той час; замість неї планували спорудити нову за Нижньою брамою. В 19 ст. у митрополичому саду влаштовано оранжерею з дубовим каркасом. Сучасну збудовано під наглядом арх. Є. Єрмакова на місці теплиці, спорудженої 1902. Пошкоджена 1942 – 43. Відбудована в 1950-і рр. із заміною дубового каркаса на металевий.

Митрополичий сад займав пл. 0,15 га. 1944 налічував 74 плодові дерева та значну кількість кущів. У кін. 1940-х рр. доповнювався новими насадженнями. Мав регулярне ортогональне розпланування.

Тригранний прямокутно-призматичний об’єм оранжереї утворено металевим рамним каркасом із заскленням схилу південної грані, глухою поверхнею садового муру, земною поверхнею, торцевими цегляними стінами. До східного торця прибудовано невеличкий цегляний у плані прямокутний об’єм, у південній стіні якого зроблено вхідний отвір. Опалення водяне, вентиляція природна.

Оранжерея – зразок господарських садових споруд монастиря поч. 20 ст.

Використовується Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником за первісним призначенням.

ДАК, ф. 1517, оп. 1, спр. 17, 81; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 благ., спр. 3409.