Людмила Проценко

489.2.24. Поховання Гімнасія (Новицького) 1848 (іст.).

Біля південного фасаду церкви Здвиження Чесного Хреста Господнього.

Гімнасій (Новицький; 1771, Київщина – 10.03.1848, Київ) – чернець, півчий. Походив з дворян. У Лаврі – з 1797, 14 червня 1802 прийняв постриг у чернецтво, 19 червня того ж року висвячений на ієродиякона, 15 серпня 1810 – на ієромонаха. З 25 лютого 1820 і до кінця життя – еклезіарх, соборний старець. Спочатку крилошанин, підуставник (керівник півчих) лівого криласа собору Успіння Пресвятої Богородиці, пізніше – головщик усього криласа, провідний співак хору, майстер імпровізації. Керував хором і наглядав за співаками монастиря до 1824.

На могилі чавунна, обрамлена орнаментом плита з рельєфними зображеннями хреста – вгорі, черепа з кістками (Адамової голови – алегорії смерті) – внизу та меморіальним написом (встановлена рідними небіжчика).