Ротонда-ризниця (№ 97)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Ротонда біля Ближніх печер (корпус № 97) поч. 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ротонда-ризниця

У 1787 р. митрополит Самуїл Миславський, оглядаючи збудований на Ближніх печерах підпірний мур, дав вказівку знести стару ризницю і побудувати кам’яну. Проект ризниці склав архітектор О.Г.Яновський. Збудована вона була на початку XIX ст.

Ротонда-ризниця знаходиться праворуч перед входом на подвір’я Ближніх печер. Вежа – ротонда виконувала своє функціональне призначення, тут знаходилась ризниця церков Ближніх печер.

Ротонда – кругла у плані споруда, яку перекриває напівсферична баня зі шпилем. Ця ротонда є невеликим восьмигранним павільйоном в ампірних формах. Над входом ротонди-ризниці розміщені портики, які мають рустовані лопатки, гладкий фриз в антаблементі і трикутний фронтон. Вона відзначається чіткими й простими пропорціями.

Ротонда-ризниця є зразком класичної архітектури малих форм XIX ст.