Каплиця О.П.Безака (№ 78)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Каплиця на могилі О.П.Безака 1868 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Каплиця над склепом О.П.Безака

У склепі під каплицею поховано київського, подільського і волинського генерал-губернатора, командуючого військами Київського округу Олександра Павловича Безака (1800-1868 рр.). Вдова О.П.Безака звернулася з проханням до священноархімандрита Києво-Печерської лаври поховати прах небіжчика саме тут. Поховання О.П.Безака відбулося 10 січня 1869 року. Усипальниця складається з підземного цегляного склепу зі склепінчастим перекриттям та каплиці над ним. Вдову губернатора Любов Іванівну Безак пізніше поховано було також у цьому склепі.

Каплиця збудована у стилі еклектики архітектором М.С.Іконніковим (ієромонах Євкарпій) у 1869-1870 рр. Вона має компактну об’ємну композицію, її можна роздивитись з трьох різних боків. Знаходиться каплиця на подвір’ї Ближніх печер. У плані каплиця – квадратна (4 х 4 м), висотою 9 м з великою банею над основним об’ємом. По кутах споруди розташовані колони, які завершуються маківками. У центральній частині головного західного фасаду розташований арочний дверний отвір. Перед дверима встановлені ажурні ковані металеві грати, які вирізняються насиченою пластикою малюнка. Дверний отвір обрамляють пілястри, на капітелі яких спираються виступаючі частини арочного прорізу. На арці було зроблено напис: “Придите ко мне все страждущие и обремененные, и я успокою вас”, що не зберігся дотепер. Над дверима була розташована кругла ніша з іконою. Завершує фасад трикутний фронтон з профільованим карнизом. На південному і північному боці фасаду, у верхній частині стін, розташовані хрестоподібні вікна, які утворені з шести круглих отворів. Під вікнами укріплені білі мармурові орнаментовані дошки з надмогильними написами. На одній дошці повідомляється про поховання О.П.Безака, на другій – його дружини.

Всередині каплиці був встановлений дерев’яний різьблений іконостас, в нижній частині якого на білому мармурі висічені імена похованих. Стіни розписані олійними фарбами.

До 1000-річчя Хрещення Русі в 1988 році каплицю над склепом О.П.Безака було відреставровано.