496.2. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Січневого повстання, 12. На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений як прибутковий триповерховий будинок. Належав Л. та Н. Шелофостовим. У серед. 1930-х рр. надбудований поверхом. Під час капітальних ремонтів 1958 та 1980 – 84 істотно перепланований.

Чотириповерховий, цегляний, у плані – видовжений прямокутник, двосекційний.

Оформлений у стилі неоренесанс.

Особливістю чолового фасаду є його двочастинність. Фасад меншої за довжиною лівої секції на шість віконних осей має асиметричну композицію.

Це досягнуто розміщенням на лівому фланзі порталу парадного входу з трикутним фронтоном, підкресленням його осі вузькими здвоєними вікнами й пілястрами, на які спирається профільоване півколо колишнього аттика.

Асиметрію посилює подвійна вертикальна група балконів праворуч від осі входу. Основна фасадна площина в межах другого – третього поверхів розчленована міжвіконними пілястрами з оригінальними, вимурованими з цегли оголовками, що підтримують первісний вінцевий карниз повного профілю з аркатурним фризом. Вікна прямокутні, видовжених пропорцій.

Фасад правої житлової секції на дев’ять віконних осей має симетричну композицію з двома вертикальними рядами балконів обабіч осі головного аркового входу, продовженої нагорі вужчими парними вікнами. Центральну вісь та фланги фасаду виділяють пілястри, утворюючи традиційну п’ятидільну композицію. Капітелі пілястр та їхні п’єдестали за формою близькі до канонічних. Первісні (над третім поверхом) карниз повного профілю та фриз розчленовано парними консолями. Горизонтальну складову композиції фасаду підкреслено міжповерховим гуртом з сухариками, розвиненим карнизом цокольного поверху та горизонтальним рустуванням площини його стіни. Прямокутні видовжені вікна заглиблено в пласкі нішки.

Спорідненість архітектури обох фасадів, спільність горизонтальних членувань, однакова форма вікон і замкових каменів на третьому поверсі свідчать про стиль одного майстра та одночасність побудови обох секцій. Це підтверджує й відсутність деформаційного шва на лаконічно вирішеному тильному фасаді.

Будинок – важлива складова частина історичного фронту забудови вулиці.

Тепер частину приміщень займає офіс.