Сергій Кілессо

496.1. Житловий будинок, 1938 (архіт.).

Вул. Січневого повстання, 4/6. На розі з пров. Інженерним. Зведений за проектом арх. В. Созанського.

П’ятиповерховий з напівпідвалом, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі дерев’яні, дах вальмовий, покрівля бляшана. Чотири двоквартирні житлові секції з боку вул.

Січневого повстання утворюють курдонер, ще одна секція з боку провулка містить проїзд на подвір’я. Входи до обладнаних ліфтами сходових кліток влаштовано на тильному фасаді. Вирішений у формах пізнього конструктивізму з елементами класичної архітектури.

Характерною рисою головного симетричного фасаду є контраст ретельно прорисованих масивних архітектурних деталей з гладенькою поверхнею стіни.

В глибині курдонера верхній (аттиковий) поверх з міжвіконними стилізованими пілястрами відокремлено карнизом великого виносу в формі гуська на двох полицях. Бічні ризаліти увінчано великим тридільним карнизом на високих кронштейнах. Провідною архітектурною темою оформлення екстер’єра є тригранні еркери на всю висоту фасаду – по одному на ризалітах і три – на заглибленій площині. Їхні підвіконня прикрашено декоративними балюстрадами. Додатковими пластичними акцентами виступають лиштви двох вікон першого поверху у вигляді порталів обабіч центрального еркера. Інші прямокутні віконні прорізи облямовано рамковими лиштвами з підвіконними полицями. Особливістю будинку є наявність балконів тільки на бічному та тильному фасадах. На позбавленому декору тильному фасаді підвищені об’єми сходових кліток з вертикальними смугами засклення виявляють п’ятисекційну структуру споруди. Тинькування фасадів теразитове.

Будинок – один з найкращих зразків житлової архітектури Києва 1930-х рр.

Тепер частину приміщень займає Акціонерне товариство «ВМ» («Офісна техніка»).