Микола Коломієць

Станція “Дніпро”, 1960 р.

(архіт.)

На правому березі Дніпра, у місці виходу траси метрополітену до моста через р. Дніпро (архітектори Г. Гранаткін, А. Ігнащенко, П. Красицький, С. Крушинський, С. Павловський). Платформа підноситься над рівнем набережної на естакаді, що є початком мосту. Вестибюль станції розміщено під естакадою, біля порталу тунелю. Широкі парадні сходи з’єднують вестибюль із двобічною платформою, частина якої з боку тунелю перекрита залізобетонною ребристою оболонкою прогоном 16 м, яка має по краях шестиметрові консолі. Платформа станції завершена об’ємом сходів, що слугують додатковими виходами на набережну Дніпра. Пілони об’ємів сходів увінчуються скульптурами, акцентують початок моста. Постать робітника символізує натхнення в праці, науці й техніці (скульптори Б. Карловський і Е. Кунцевич), жіноча постать з голубами – боротьбу за мир (скульптори І. Горовий, Ф. Коцюбинський, К. Кузнецов). Виразність композиції станції досягається поєднанням масивних форм пілонів і платформи з легкими ажурними елементами вестибюля, оболонкою покриття, прозорими об’ємами засклених сходів. Архітектура станції добре вписується в мальовничі схили берегів Дніпра, його водні простори. Й далі станція замикає перспективу набережної і органічно пов’язана з формами моста через Дніпро.