[1990 р.] Паспортна інформація

Пам’ятник на честь повернення Києву магдебурзького права

Пам’ятка історії

м. Київ, Печерський район, Набережне шосе, 5.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою колону, на п’єдесталі, в якому є капличка-фонтан. Четвертні арки з двох боків симетрично опираються на рустований п’єдестал. Верхні оглядові площадки виконані дуже своєрідно. Монумент споруджений у стилі класицизму і відзначається високими художніми якостями. Колона добре виділяється на фоні зелені й немов би замикає собою глибоку балку, що йде від Хрещатої долини. На чотирикутних виступах колони (західний фасад) закріплено дві мармурові дошки з написом. На верхній: “Святому Владимиру – просветителю России”; “Усердием Киевского гражданства за утверждения права древния сея столицы Всероссийским императором Александром І. 1802 года сентября 15 дня”. На базі колони (східний фасад) ще одна дошка з написом: “Пам’ятник на відзнаку повернення Києву Магдебурзького права. Споруджено в 1802 р. Архітектор А.І. Меленський”.

Автор ескізу дошки – архітектор Данилова Г.Я.

Встановлено за рішенням міськвиконкому 15 серпня 1957 р.

Від набережної до пам’ятки ведуть широкі гранітні сходи з трьома уступами з оглядовими площадками по боках, які оздоблені чавунними декоративними торшерами. Споруджено в радянський період (1953-1955 р.). До міста від монумента піднімаються гранітні сходи з бетонними площадками та цементними парапетами, що завершується на вході архітектурною спорудою з аркою в центрі. Споруджено на початку ХХ ст.

Цегла, граніт, мармур.

Загальна висота монумента – 23,01 м.

Висота колони – 18,4 м., п’єдесталу – 4,7 м.

Історична довідка:

Автор пам’ятника – колишній головний архітектор м. Києва Меленський А.І.

Замовник – Київський магістрат. Споруджено в 1802 р.

Магдебурзьке право – німецьке право – феодальне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду феодала. Закріплювало права міських станів купців, міщан, ремісників. Виникло в 13 ст. у м. Магдебурзі (Німеччина), звідси й назва магдебурзьке право.

На початку ХІХ ст. велике місце в громадському житті Києва займала боротьба за збереження міського самоврядування, яке існувало з 1499 р. За цей період Київ багато разів позбавлявся його і знову одержував. Наприкінці XVIII ст. Катерина ІІ зробила ще одну спробу позбавити місто магдебурзького права. Але кияни за Павла І повернули собі самоврядування. З великим захопленням громадськість Києва зустрічала в 1802 р. грамоту Олександра І про повернення Києву магдебурзького права.

У місті з цього приводу відбулася урочиста церемонія. Грамоту при салютах із гармат перенесли з магістрату в Успенський собор, де після літургії, вона була зачитана. На відзнаку цієї події влаштували триденні святкування з балами і фейерверками, а також зібрали 10 тис. крб. для спорудження пам’ятника на місці хрещення киян у 988 р.

Дослідження, реставраційні роботи:

У 1974 р. проведено ремонтно-реставраційні роботи Київською міжобласною науково-реставраційною виробничою майстернею Держбуду УРСР. Документація зберігається в архіві науково-реставраційних майстерень.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24 серпня 1963 р.

Асєєв Ю.С. Архітектурні пам’ятники України.- К., 1970.