Корпус № 4

Михайло Дегтярьов

Корпус № 4

Корпус № 4. У пiвнiчно-схiднiй частині монастирського подвір’я обмежують соборну площу.

Споруджено за проектом арх. В. Ніколаєва у спрощених архітектурних формах, що було зумовлено браком коштів у монастиря, який зазнав значних збитків під час сильної пожежі 1893. Завдяки вдало знайденим пропорціям та місцю розташування будівля гармонійно вписується в архітектурний ансамбль монастиря.

Будинок двоповерховий, мурований, побілений, у плані прямокутний, видовжений по осі пiвдень – північ. Дах дво-хилий, з бляшаною покрівлею. Система планування коридорна з двобічним розташуванням келійних приміщень.

Перекриття пласкі.

Завершені розвиненим профільованим карнизом фасади, які прорізано строгим ритмом вікон з лучковими перемичками, по вертикалі членує міжповерховий карниз. Бічнi частини західного, зверненого до площі фасаду, акцентовано невеликими ризалітами, в яких влаштовано вхідні отвори.

Будинок – невід’ємна складова архітектурного ансамблю монастиря.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 4947.