Станіслав Смолінський

297.2.4.2. Садиба – Південь Закарпаття, 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, чуря (стодоли).

Будівлі розміщені вільно на подвір’ї.

Хата стоїть причілком до вулиці, що є характерною особливістю планування сіл цього регіону. Двір огороджено «паланком» – різаними дошками в закидку між дубовими стовпами. Ворота з різьбленою «вагою» поворотні, над хвірткою – дашок на різьблених стовпах.

297.2.4.2.1. Хата – с. Стеблівка, Хустський р-н, Закарпатська обл., поч. 20 ст. (архіт.).

Дводільна (хата, кліть), приміщення не сполучаються, мають окремі входи з галереї, прилеглої до чола та причілку хати. Рублена з дубових брусів, обмазана, пофарбована насиченим синім кольором, який добре пасує до темно-сірого масиву високого даху, критого драницями. Димник на гребені має декоративне завершення у формі церковної маківки.

У хаті експонуються ткані «сотиральники» (декоративні рушники), наволочки, вишукано оздоблені сорочки, хутряні безрукавки, кераміка, мальована скриня.

Будівля є зразок житла південних районів Закарпаття.