Станіслав Смолінський

297.2.4.3. Садиба – с. Теребля, Тячівський р-н, Закарпатська обл., 17–18 ст. (архіт.).

Складається з хати і хліва. Огороджена «паланком» – масивними дубовими коленими дошками в закидку у стовпи. У двір ведуть ворота з «вагою», що під час відкривання обертаються на стовпі. Доповнює садибу криниця з журавлем та з кайдубом – видовбаною дубовою колодою, поставленою замість верхніх цямрин.

297.2.4.3.1. Хата – с. Теребля, Тячівський р-н, Закарпатська обл., 17–18 ст. (архіт.).

Дводільна (хата + сіни). Стіни з тесаних дубових брусів (заввишки 70 см) у замок із прихованим зубом без залишку, що запобігає деформації вінців, які додатково скріплені тиблями. Дах високий, співвідношення його до висоти видимої частини стіни 4,6 : 1, критий соломою «внатрус». Точне датування хати не встановлено, але матеріал, техніка зрубу, високий поріг, маленькі вікна дають підставу віднести її до найстаріших пам’яток народної архітектури Закарпаття.

В інтер’єрі багато зразків народного мистецтва: ткані рушники, орнаментований одяг, мальована кераміка.