Михайло Кальницький, Тетяна Трегубова

301.13. Терапевтичного жіночого відділення корпус, 1908–09 (архіт., іст.).

У західній частині четвертої тераси, біля вул. Шовковичної. Споруджений за проектом і під наглядом арх. О. Кривошеєва на кошти, отримані шляхом цільової міської позики. Влаштуванню сучасних систем опалення та вентиляції передував конкурс, в якому взяли участь п’ять вітчизняних та закордонних фірм. У головному поздовжньому об’ємі з коридорним внутрішнім плануванням містилися палати для хворих на 100 ліжок, у тильному центральному крилі – квартири для персоналу лікарні, в цоколі – допоміжні службові приміщення.

Двоповерховий на цокольному напівповерсі (у повоєнний час облицьований керамічною плиткою), цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний з ризалітами на чоловому і тильному фасадах, які підкреслюють симетрію загальної побудови. Перекриття пласкі, дах вальмовий, з бляшаним покриттям.

Оформлений у цегляному стилі з використанням композиційних прийомів і деталей, запозичених з класичної архітектурної спадщини. Рівнозначно оздоблені фасади об’єднують карниз і виразний аркатурний фриз, що складається з маленьких лучкових арочок на уступчастих кронштейнах. Перший і другий поверхи розділено своєрідною смугою фриза, обмеженою двома профільованими гуртами. Вертикальні членування позначено міжвіконними і наріжними лопатками. Різні за пропорціями вікна (дво- і тристулкові) мають переважно лучкові перемички, прикрашені замковими каменями. Окремі прорізи прямокутні. Триосьову композицію головного фасаду формують ризаліти, підкреслені прямими триступінчастими аттиками. Флангові ризаліти містять по одному широкому прорізу на поверсі, центральний ризаліт на три віконні осі – виступний тамбур головного входу.

Будинок – цінний зразок споруди спеціального призначення поч. 20 ст., що добре збереглася.

Терапевтичне жіноче відділення міської лікарні було базовим для клінічної роботи кафедр лікувальної діагностики, пропедевтики внутрішніх хвороб, госпітальної терапії медичного факультету Київського університету, медичного відділення Вищих жіночих курсів та створеного 1916 на його основі інституту, Київського медичного інституту, які обслуговували й інші відділення лікарні. Тут працювали відомі лікарі та вчені (див. ст. 301.12).

Тепер у корпусі розміщується Міський центр «Травма ока» і кафедра очних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 6183.