Руслан Кухаренко

267.1.3. Економічна брама, 1997 (архіт.).

Вул. Трьохсвятительська, 6. На заломі монастирського муру вздовж вул. Трьохсвятительської.

Зведена у 1760-х рр. на в’їзді до господарського подвір’я монастиря. Зруйнована 1934–36. Відбудована за проектом архітекторів Р. Кухаренка, Ю. Лосицького (керівник), Є. Захарченко, О. Мірошниченко, інж. М. Найко з деякими змінами: замість цибулястого завершення фронтону з ліпленим зображенням двоголового орла відновлено напівкругле, з барельєфом фігури св. архангела Михаїла; прямокутну нішу для ікони по осі проїзду замінено на круглу.

Цегляна, на фундаменті, посиленому залізобетонним поясом, тинькована, дах бляшаний. Тло пофарбоване у блакитний колір, на якому вирізняються білі архітектурні та декоративні деталі.

Фасади споруди розділено тонким гуртом на два яруси: нижній – з широкою аркою проїзду та верхній – з бароковим фронтоном м’якого криволінійного абрису. На головному фасаді проїзд фланковано двома стрункими напівколонками, на які спираються ліплені волюти пишно декорованого фронтону. Тимпан фронтону прорізано горизонталлю розкріпованого карниза, що підтримується фільончастими пілястрами, тло заповнене ліпленням у вигляді виноградної лози, букетів квітів і розміщеного над карнизом фронтального зображення св. архангела Михаїла в обрамленні арабесок. Біля ніг архангела відновлено ліплений напис «176…. года», що є підставою для датування пам’ятки. Фасад з боку подвір’я значно простіший: фронтон декоровано трьома нішами й двома пілястрами.

Споруду увінчує позолочене сонце-рипіда.

За характером оздоблення Економічна брама споріднена з галереєю біля Всіхсвятської церкви в Києво-Печерській лаврі – видатної пам’ятки українського бароко кін. 18 ст..

Література:

Ганзенко Л., Тимченко Т., Цитович В. Відтворення собору Архістратига Михаїла // Пам’ятки України. – 1999. – № 1.