Юрій Лосицький, Валентина Шевченко

267.1.7. Льох господарський, 1713 (архіт.).

Вул. Трьохсвятительська, 6. Навпроти тильного (північного) фасаду трапезної з церквою Іоанна Богослова, біля шляху, що проходив повз Економічну браму.

Споруджено для зберігання овочів, солінь, діжок з горілкою, медом та просоленою рибою.

Капітально ремонтувався в 19 ст. Надземна вхідна частина розібрана 1981, відновлена 1997. До 1981 частково був збережений фрагмент входу, перекритого склепінням. Первісно дах входу був критий шалівкою.

Споруда підземна, складається з маленької вхідної надземної частини (3,0 × 3,0 м), основної зали (15,0 × 6,0 м, вис. – бл. 3,5 м) і бічних відгалужень різної конфігурації та довжини (від 10,0 до 60,0 м), які заглиблюються до 10,0 м.

Найбільша різниця відміток підлог нижньої та верхньої частин складає 5,5 м.

Цегляний, перекритий склепіннями з глибокими розпалубками над отворами та нішами. Має природну вентиляцію.

У частині підземної зали, над якою на поч. 20 ст. збудовано монастирський готель, первісне перекриття перероблено на цегляне склепіння, що спирається на металеві балки.

Споруда – унікальна пам’ятка архітектури 18 ст. господарського призначення.

Тепер ведуться реставраційні роботи.

Література:

ЦДІАКУ, ф. 169, оп. 6, спр. 269; оп. 7, спр. 107; Дегтярьов М. Г., Реутов А. В. Михайлівський Золотоверхий монастир. – К., 1997.