Рельєф із зображенням Нестора і Дмитра

Розмір зображення: 800:425 піксел

Шиферний рельєф із зображенням Нестора і Дмитра з Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. Державна Третьяковська галерея (Москва). Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 235.

На другій плиті з Михайлівського монастиря (яка має приблизно такі самі розміри) також зображено двох вершників, які їдуть назустріч один одному. Вони в кольчугах, зі списами й щитами, за спинами у них розвіваються киреї. Один з вершників пронизує списом озброєного воїна, який лежить під ногами його коня, а другий ніби благословляє це, піднявши праву руку вгору. Над головами вершників – німби, як і на першій плиті. Дослідники вважають, що вершник зліва – це св. Нестор, який вбиває гладіатора Лія, а праворуч – св. Дмитро [История русского искусства, т. I, M., 1953, стор. 192]. Нестора зображено молодою людиною з видовженим голеним обличчям, прямим носом і зачісаним на проділ волоссям. Дмитро здається старшим; деякої суворості йому надають тонкі вуса, кінці яких спущено вниз. Зачіска у нього така, як і в Нестора – пряме волосся з проділом посередині.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 234 – 235.