2009 р. Чергова забудова в середмісті Києва знищує сусідні будинки

Наталя Калінка, Олександр Котєльніков

Дата: 10.02.2009

На місці трьох будинків на вулиці Великій Васильківській, 35, 36 і 37 забудовники планують звести готель для футбольного Євро-2012. Для цього вже знесли один старий будинок зі старовинним ліпленням на фасаді. У ньому свого часу жив письменник Шолом-Алейхем. Така ж доля чекає й сусідні будівлі.

Для будівництва готелю до Євро-2012 руйнують будинок на вулиці Великій Васильківській, 37. Родина Ірини Заложенкової жила тут ще з 30-х років минулого століття. Будинок не був аварійний. Проте зараз його навмисне знищують, щоби змусити мешканців відмовитися від квартири.

Пані Людмила ще одна жертва забудовників. Вона мешкає в будинку № 33. Жінка скаржиться минулого тижня, коли руйнували сусідній будинок, будівельники робили це поспіхом уночі. Через це залишили жінку без комірчини. У квартирі з’явилися тріщини та діри в стінах.

Натомість забудовники кажуть, руйнують усе за законом. Будинки не є пам’ятками архітектури. деякі мешканці вже отримали нове житло, а решта грошову компенсацію. Захищати руїни немає сенсу, адже вони роблять добру справу – будуватимуть готель до Євро-2012.

На прес-конференцію забудовників, активіст приніс цеглу зі зруйнованого будинку № 35. Охоронці сприйняли це як спробу нападу. Інциденту вдалося уникнути. Активісти стверджують: будинок № 37 – є пам’яткою архітектури, і руйнувати його не законно. Наполовину розвалений він поки ще стоїть, і є останньою перепоною на шляху будівельників.

Джерело: 5 канал