Ніна Зозуля

297.5.5. Садиба – Кам’янеччина, кін. 19 ст. (архіт.).

Складається з хати, курника, шопи. У відкритому дворі стоїть близько до вулиці хата, навпроти неї – шопа. Садиба огороджена частоколом із загострених дубових плах, закопаних у землю одна біля одної та з’єднаних тиблями в два ряди.

297.5.5.1. Хата – с. Кадиївці, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл. (архіт., мист.).

Відтворена за зразком хати, збудованої 1892. Тридільна (хата+сіни+хата), каркасна. Між стовпами («слупами») закладено колені дубові дилі («заміть»). Дах чотирисхилий, високий, критий соломою уступами («стріхачами»). Стіни тиньковані й побілені, зовні офактурені дерев’яним штампом із зубцями та пофарбовані в інтенсивний синій колір. Двері, вікна, фриз під стріхою підкреслені білою глиною. На пілястрах біля дверей ліплені та розмальовані вазони. Сволоки «миті», печі оздоблені підводками, малюванням, витинанками.

В хаті відтворено традиційний інтер’єр.

Експонуються гончарні вироби з смт Смотрич Дунаєвецького р-ну, меблі з сіл Кадиївці, Оринин, килими з сіл Кадиївці, Теремці Кам’янець-Подільського р-ну.