Будинок з історією (Першогвардійська, 4)

Лариса Восьмірова, Володимир Кравченко

Будинок, перша пол. 19 ст., в якому зупинявся Шевченко Т.Г. (іст). Вул. Першогвардійська, 4.

На червоній лінії забудови вулиці. Одноповерховий дерев’яний будинок з цегляним фундаментом, споруджений у 1-й пол. 19 ст. Зазнав кількох перебудов – реконструкція у 1937 – 38, перепланування у 1965. Належав родині Залеських. Автор невідомий. Складається з 5 кімнат загальною площею 160 кв. м. Дах покрито жерстю.

6 (18) і 9 (21) червня 1859 у цьому будинку зупинявся Шевченко Тарас Григорович (1814 – 61) – видатний український народний поет, великий художник-реаліст, громадськополітичний діяч демократичного спрямування.

Після повернення з десятирічного оренбурзького заслання поет отримав у 1859 дозвіл відвідати Україну. Навесні 1859 у Петербурзі він познайомився з ліберальним поміщиком, титулярним радником, депутатом дворянства Сумського повіту, членом Харківського губернського комітету з влаштування селянського стану, прихильником аграрної реформи Хрущовим Дмитром Олександровичем (1825 – 73). Поет справив на Д.Хрущова таке сильне враження, що він запропонував йому змінити маршрут своєї подорожі і заїхати на відпочинок до маєтку його дружини – Хрущової Наталії Олександрівни – на хутір Лихвин Лебединського повіту (нині с. Лифине, Лебединський р-н.).

5.(17).06.1859 Т. Шевченко прибув до Лихвина. Довідавшись про приїзд поета, з Лебедина приїхали познайомитися з ним давні шанувальники його таланту брати О. і М.Залеські, офіцер, художник-аматор О.Цеге фон Мантейфель та ін.

Залеський Олексій Михайлович (бл.1820 – бл.1880) – чиновник, закінчив Харківський університет, з 1853 мешкав і служив у Лебедині у чині титулярного радника. Залеський Максим Михайлович – священик, навчався в Київському університеті, настоятель Покровського храму у м. Лебедині. Родина Залеських жила у власному будинку. У цій же садибі у їхнього діда Федора Залеського 1782 гостював друг його юності і товариш по Києво-Могилянській академії, визначний український мандрівний філософ і просвітитель-демократ Сковорода Григорій Савич (1722-94). Згадки про Г.Сковороду у сім’ї Залеських, його рукописи, що тут дбайливо зберігалися, дуже зацікавили Т.Шевченка.

Цеге фон Мантейфель Отто Максимович (1822-89) – російський офіцер, художникаматор, малював пейзажі, портрети й інтер’єри.

6 (18) 06.1859 Т.Шевченко приїхав у Лебедин і зупинився у будинку братів Залеських. Там він подарував О.Залеському свій новий офорт «Приятелі» з власноручним дарчим написом.

Наступні два дні він провів у Лихвині, а 9 (21).06.1859 вдруге побував у Лебедині. Тут він зустрічався з українським поетом-романтиком Петренком Михайлом Миколайовичем (1817-63), читав друзям свої поетичні твори, виконав декілька ескізів і намалював олією три етюди, які подарував М.Залеському: «Купка селян біля пригаслого багаття», «Наймичка, яка зашиває поділ порваної сорочки» і «Пастушок». Ці твори до 1932 зберігалися у доньки М. Залеського – Сучкової Катерини Максимівни, а подальша їхня доля залишається невідомою. Вранці 10(22).06.1859 Т.Шевченко спішно виїхав з Лебедина через Гадяч і Лохвицю на Пирятин.

27.08.1956 на будинку була встановлена мармурова дошка з меморіальним написом (автор невідомий). У 1965 чотири кімнати будинку були переобладнанні під два великих зали, в яких було розміщено постійну експозицію Лебединського народного музею історії Лебединщини ім. Т.Г.Шевченка. Експозиція двох кімнат була присвячена поету. Музей проіснував у цьому будинку до 1998.

[Доля: Книга про Тараса Шевченка в образах та фактах / Авт.-упоряд. тексту В. О. Шевчук. – К., 1993. – С. 695-698; Дудченко К. М. Лебедин: Історико-краєзнавчий нарис / К. М. Дудченко, В. Є. Тичина. – Х., 1974. – С. 10-11; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 363; Косарик Д. М. Життя і діяльність Т. Шевченка: Літературна хроніка / Д. М. Косарик. – К., 1955. – С. 203-204; Лебедин: зб. архівних документів і матеріалів / Головний ред. В. К. Мигаль; Упоряд. Л. М. Момот, Т. В.Чернявська. – Х., 1997. – С. 17-18; Сапухін П. А. Перебування Т. Г. Шевченка на Сумщині / П. А. Сапухін. – Суми, 1956. – С. 18-19; Скакун В. П. Літературна Сумщина / В. П. Скакун. – К., 1995. – С. 121-122; Дудченко В. Г. Незапланований заїзд / В. Г. Дудченко // Дудченко В. Г. З історії Лебединщини. Вип. І-й / В. Г. Дудченко. – Лебедин,1993. – С. 16-17; Ступак Ю. П. Видатні художники на Сумщині / Ю. П. Ступак . – Х., 1969. – С. 15-16; Шевченко і наш край: з історії Лебединщини. Вип.4. – Лебедин, 1994. – 44 с.; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1997. – С. 465; Скакун В. П. Шевченко на Лебединщині / В. П. Скакун //Тарас Шевченко і Сумщина. – Суми., 1993. – С. 63-68; Шевченко О. Встановлення меморіальної дошки на будинку, де жив Т. Г. Шевченко / О. Шевченко // Соціалістичне життя. – 1956. – 31 серпня.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 663 – 664.