Могила Халенка В.І.

Володимир Кравченко

Могила Халенка В.І., 2002 (іст.). Вул. Шевченківська, Покровське кладовище.

Халенко Василь Іванович (10.09.1924, с. Колотилівка Ракитянського р-ну Білгородської обл. (Російська Федерація) – 21.01.2002, м. Лебедин) – Герой Радянського Союзу (13.09.1944).

Народився в селянській родині. Закінчив початкову школу. Працював у колгоспі. У діючій армії з березня 1943. Рядовий стрілець 232-ї стрілецької дивізії, 40-ї армії В.Халенко воював на 2-му Українському фронті. У наступальних боях 5 березня 1944 під час прориву оборони противника в районі с. Русалівка (Вінницька обл.) першим піднявся в атаку, подаючи приклад іншим бійцям. Так само відважно діяв при форсуванні р. Прут 30 березня 1944 південно-західніше с. Перерита (Британський р-н, Республіка Молдовія). Нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни I ст., медалями.

У 1946 демобілізувався. Після війни мешкав і працював у Калінінградській обл. (Російська Федерація) та в м. Суми. В останні роки життя лікувався в Лебединському психоневрологічному інтернаті, де й помер.

У 2002 на могилі встановлено стелу з мармурового дрібку /1,25 м/, на чоловому боці якої гранітна дошка з портретом Героя та написом.

[Архів Лебединського психоневрологічного інтернату. Особова справа Халенка В. І.; Герои Советского Союза : краткий биогафический словарь. В 2 т.- М., 1988. – Т. 2. – С. 672; Герои-Белгородцы. – Воронеж, 1972. – С. 244.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 678 – 679.