2008 р. У Лядовському монастирі добре вінчатися і поститися

Інна Червінчук

Кістниця Лядовського монастиря. У ній зберігаються останки 50 ченців

Дата: 27.11.2008

”Стоитъ пріехать сюда издалека, чтобы познать всю красоту и величіе молитвы въ этомъ месте, освященномъ глубокой древностью и осіянномъ необычайной оригинальной красотой окружающей природы”. Так 1903-го написав про Лядовський скельний монастир, що в Могилів-Подільському районі Вінниччини, дослідник Дмитро Пахомов.

Обитель висічена у прямовисній стіні Дністровського каньйону, на кордоні України та Молдови. У монастирі немає електрики. Ченці користуються свічками, які виготовляють із воску на власній пасіці.

Ігумен Лядовського Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря Антоній Нетребін, 32 роки, показує написи на стінах: ”Билъ тутъ Иоанъ Рабъ Божій за отпущеніє греховъ своихъ”. Веде до печери, в якій жив Антипа родом із Любеча на Чернігівщині. Пізніше він заснував Києво-Печерську лавру і став називатися Антоній Печерський. Нині діють дві з п’яти вирубаних Антонієм печер: на горі Афон Грецького півострова й у Лядовій.

– У XI столітті преподобний Антоній повертався з Афону до Києва. Йому сподобалася ця місцина, і він видовбав тут печерку. Їв лише хліб і воду, багато молився: ”Господи, збережи мою душу, щоб вона не загинула в темряві”, – розказує ігумен.

Келія преподобного Антонія разом зі скельним храмом Святої Параскеви вціліла після вибуху, який 1938-го влаштували комуністи. Тоді дзвін скотився в річку Дністер, досі лежить на дні.

Ігумен Антоній – із заможної родини московських бізнесменів. Каже, його мати вагітною приїздила до Лядової на екскурсію. Коли Антоній виріс, прийняв чернецький постриг. Чоловіка відправили служити до Лядової.

Територія монастиря нагадує будівельний майданчик. Нещодавно тут звели братський корпус у неовізантійському стилі.

– На двох поверхах будуть келії, трапезна, а на третьому – храм на честь ікони Божої Матері та дзвіниця, – каже ігумен. – У негоду було кілька зсувів, накрило мулом нижнє цілюще джерело Антонія і вимурувану купальню біля нього.

2011-го монастир святкуватиме 2000-річчя.

– Коли копали фундамент, кілька разів натрапляли на людські кістки,- розповідає будівельник Віктор. – Акуратно зібрали їх і перенесли до печери-костниці. Там зібрані кістки й черепи древніх монахів. Деяким понад 400 років, але не тліють.

Торік до монастиря приїздив вінницький губернатор Олександр Домбровський, 46 років. Розповів, що планує тут обвінчатися. Проте 12 вересня узяв церковний шлюб у Троїцькому монастирі міста Немирів.