Церква Усікновення глави Іоана Предтечі

Храм засновано: ?

Коментар: печерна. В церкві Іоанна Предтечі була ікона “Обрітеніє голови І.Предтечі” – не старіша за 16 – 17 ст. [Широцький К. На руїнах Бакоти. – Літературно-науковий вісник, 1912 р., № 1, с. 79] В кінці 19 ст. печери були закриті новою парафіяльною церквою св.Миколи – двоповерховою квадратною спорудою з низьким восьмигранним верхом [К.М. Путевые очерки Подолии. – Киевская старина, 1885 г., № 3, с. 480 – 482]. За повідомленям В.Б.Антоновича, була тільки церква Іоанна Предтечі невизначеного часу побудови [Антонович В.Б. О скальных пещерах на берегу Днестра. – Труды 6-го археологического съезда, 1886 г., т. 1, с. 101].

Церква Усікновення глави Іоана Предтечі висічена у скелі над Дністром (коли – невідомо). При ній висічено кілька печер-келій. Новий іконостас 1863 р. У 1875 р. прибудовано кам’яний 2-ярусний приділ. Шанована ікона Усікновення глави Іоана Предтечі (власне, віднайдення голови) – на дубовій дошці 1.5:0.75 арш. (106:53 см). Найдавніші написи на стіні відносяться до к.17 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 740 – 742].