Кляштор бригіток (№ 16)

Розмір зображення: 1500:623 піксел

Кляштор бригідок 1624 р. (Нижній замок) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15].

Монастир бригіток 1624 р. (вул.Крупської, 16) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Монастир бригіток (вул. Крупської № 16) 1624 р. [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 67].

Монастир бригіток 1624 р. (вул.Кафедральна, 16) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Кляштор засновано в 1624 р., коли альбрехт Станіслав Радзівіл передав черницям свій палац. Палац було переобладнано під келії, костел св.Бригіти закінчено в 1642 р. В 1845 р. кляштор згорів, його споруди і майно було конфісковане. В 1879 р. було кляштор скасовано. В 1890 р. споруди кляштора пристосували для поліційного управління та в’язниці, надбудувавши 3-й поверх над келіями. За більшовиків тут аж до 1960-х років була катівня.

Корисна стаття у Вікіпедії: .