2009 р. У Луцьку знайшли місця поховання в’язнів Луцької тюрми, розстріляних в 1941 році

Спеціалісти департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міської ради виявили три місця поховань в’язнів Луцької тюрми, розстріляних 22-23 червня 1941 року. Адже донедавна було невідомо, де знаходяться їхні рештки. Тривалі й складні пошукові роботи дали можливість виявити та локалізувати три могили із чотирьох, про які згадують очевидці тих подій. Про це йшлося 23 лютого під час засідання робочої наради з питань охорони національної спадщини.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, у ході розслідування опрацювали книгу спогадів колишнього в’язня Миколи Куделі “Під мурами Луцької тюрми”, звіт про археологічне дослідження під керівництвом Святослава Терського, яке провели ще у 1991 році. Також організували приїзд свідка тих трагічних подій Григорія Покотила, який дав свідчення у прокуратурі Луцька, вивчили архівні документи.

Крім того, восени 2008 року на території Старого міста досліджували ймовірні місця поховання жертв НКВС спеціалісти комунального підприємства Львівської обласної ради “Доля”.

Також були опрацьовані матеріали архівів та прокуратури. Вважається, що у стінах Луцької тюрми було розстріляно близько 2 тисяч людей. Хоча свідок тих подій Ростислав Кушнірук повідомив, що там загинуло 3763 особи. У Луцькій тюрмі були розстріляні українці, білоруси та представники інших національностей, хоча вони усі були громадянами колишнього Радянського Союзу.

“Окремі відомості нам подала обласна прокуратура, адже в липні 1989 року там порушили, за заявами громадян, кримінальну справу за фактом розстрілу в’язнів Луцької тюрми. Микола Куделя у книзі “Під мурами Луцької тюрми” (спогади колишнього в’язня) згадує чотири могили, але на жаль не вказує їх точної прив’язки до місця. Серед інших “речових доказів” справи – фотографія, що зображує мітинг на подвір’ї тюрми у червні 1941 року, під час якого там було поставлено хрест. Ця та багато іншої інформації, яку довелося збирати по крупинках, дала можливість визначити приблизне місце трьох могил” – розповів директор департаменту Сергій Годлевський.

Одна з них, ймовірно, знаходиться біля сучасної “Стіни жалю”, де поховані в’язні, розстріляні вранці 23 червня. Друга – біля північно-західного кута будівлі № 16 на вул. Кафедральній. Тут вранці 22 червня 1941 року розірвалась німецька авіабомба. В утворену яму і поскидали тіла.

Третю могилу, яка, зрештою, так само потребує додаткових досліджень, виявили археологи за 200 метрів на південний схід від господарської будівлі на глибині 1,2 м. Ймовірно це поховальна яма, яку з певною вірогідністю можна пов’язати з подіями червня 1941 року. Проте це єдина могила, наявність поховань у якій довели археологи.

Дослідники кажуть, що пророблена робота спонукає до проведення розкопок цих поховань та продовження пошуку інших поховань жертв розстрілу, із застосуванням земляних робіт (шурфи, розвідкові траншеї). Наступним етапом робіт має стати проведення судово-медичної експертизи і подальше перезахоронення та облаштування місць поховань жертв тоталітарного режиму.

За словами заступника луцького міського голови Анатолія Пархом’юка, для продовження ексгумаційних робіт та судово-медичної експертизи необхідно близько 70 тисяч гривень. Ймовірно, що розкопки проводитимуться у квітні-червні цього року на території Західного подвір’я Луцької тюрми.