2009 р. У Луцьку обирають місце для вшанувати пам’яті розстріляних в’язнів Луцької тюрми

Дата: 23.02.2009

Кілька ідей щодо того як достойно вшанувати пам’ять в’язнів, розстріляних у Луцькій тюрмі 22-23 червня 1941 року, озвучили на робочій нараді з питань охорони національної спадщини у Луцькій мерії. Про це 23 лютого повідомив власкор ZAXID.NET у Луцьку.

Зокрема, директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Сергій Годлевський зауважив, що для вшанування пам’яті полеглих можна відновити церкву святого Дмитрія, котра могла б стати храмом-усипальницею для майбутніх ексгумованих останків або захоронити їх там, де за німецької окупації стояв хрест на знак пам’яті, та облагородити цю територію на так званому Західному подвір’ї Луцької тюрми.

Заступник луцького міського голови Анатолій Пархом’юк висловився за встановлення символічного хреста або кургану на місці захоронення останків в’язнів. Представники духовенства, зокрема УПЦ Київського патріархату, запропонували перенести місце для вшанування за територію колишньої Луцької тюрми, а нині – монастиря і церкви УПК КП. А саме – навпроти тюрми, на місце колишньому пам’ятнику Паші Савелієвої. Проте духівники додали, що не мають нічого проти могили на території тюрми.

Додамо, що декан історичного факультету ВНУ імені Лесі Українки Анатолій Шваб зауважив, що допомогти у розкопках зможуть викладачі історичного факультету, котрі мають відкриті листи на право археологічних досліджень та студенти історичного факультету, котрі на першому курсі проходять археологічну практику.