Житловий будинок (№ 30)

Жилий будинок 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 17 ст., 1807 р. (№ 26) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, 1807 г. (ул. Леси Украинки, 30). Построен по проекту архит. Ф. Пахмана. Является тыльной частью дома по ул. Армянской, 27. Во второй половине XIX в. перестроен. В 1885 г. подъезд переделан в жилые помещения, вследствие чего вход в здание осуществляется с ул. Армянской. Оба здания составляют одно целое.

Кирпичное, в плане прямоугольное, трехэтажное, четырехоконное без подъезда. Лишенный архитектурного декора фасад имеет лишь горизонтальное поэтажное членение узкими карнизами, Окна первого и второго этажей с профилированными лепными наличниками. Планировка дома – типична для старого Львова, с трехчастным делением вытянутого прямоугольного участка, выходящего торцами на параллельные улицы. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 31 – 32].

Під № 30 за Польщі була Економічно-торговельна школа з торговим ліцеєм, зараз – приміщення кулінарного ліцею, розташованого під № 26.

Джерело: “”, 2 березня 2007 року, № 37 (1083)

Фактично такої адреси немає, це тиловий (північний) фасад будинку по вул. Вірменській, 27. Тому і входу з вул. Лесі Українки немає.