Костел Остробрамської богородиці (№ 175)

Костел Остробрамської богородиці (вул.Личаківська, № 175) споруджено в 1932 -1938 рр. (архіт.Т.Обмінський). В 1946 р. костел було перетворено на склад.

В 1992 р. храм було передано ченцям-салезіанам східного обряду і освячено як греко-католицьку церкву Покрови.

Під № 175 – церква Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, один із найбільших храмів Львова. На стіні церкви – меморіальна дошка, яка свідчить, що храм відкрили 13 жовтня 1992 року, він став парафією отців Салезіан. На подвір’ї – дерев’яний хрест, встановлений на честь 2000-річчя Різдва Христового. Церква Покрови має прибудову початку ХХІ століття з боку вулиці Козика – це Дитячо-юнацький молодіжний центр “Ораторія” святого Домініка Савіо.

До 1939-го церква Покрови була римсько-католицьким храмом Матері Божої Остробрамської. Після війни за радянської влади тут була книжкова база, очевидно, в ті часи сюди потрапив і бронзовий бюст Лєніна, який знайшли в червні 2005 року. Його вирішили використати для виплавки невеликого дзвона, проти чого протестували львівські комуністи. У грудні 2005-го група розмінування аеромобільного полку Західного оперативного командування знешкодила артилерійський снаряд часів Другої світової, котрий виявили у стіні храму на висоті 10 метрів.

Джерело: “”, 18 травня 2007 року, № 82 (152)