2011 р. У львівському музеї Новаківського картини мокнуть від дощу

Дах художньо-меморіального музею Олекси Новаківського на вул. Листопадового Чину, 11 у Львові протікає, відтак замокають стеля і картини митця. Про це заявила на засіданні постійної депутатської комісії культури ЛМР працівниця Львівської національної галереї мистецтв Іванна Новаківська.

Питання про відзначення у 2012 році 140-річчя від дня народження видатного українського художника-живописця та педагога, засновника мистецької школи Олекси Новаківського стояло першим у порядку денному на останньому з черги засіданні постійної комісії культури, промоцій, засобів масової інформації та туризму.

Іванна Новаківська, як одна із нащадків Олекси Новаківського, котрі чимало докладаються до увічнення пам’яті про художника, репрезентувала міським депутатам проект ювілейного видання альбому творів Олекси Новаківського, що його готує до друку Інститут колекціонерства українських мистецьких пам’яток.

За словами Іванни Новаківської, Інститут колекціонерства, заснований Ігорем Завалієм та Тарасом Лозинським при НТШ у Львові, безкоштовно підготував макет альбому, – загалом ця громадська організація видала вже 25 альбомів із репродукціями творів українського мистецтва. Видрук нового альбому вимагає великих коштів (вартість друку за 1 тис. примірників – 11 тис. доларів США).

Тому Іванна Новаківська клопочеться про те, аби Львівська міська рада фінансово підтримала цей проект: «Надавши кошти на видання альбому, ви впишете своє ім’я в історію української традиції меценатства та на сторінці «меценати альбому» буде зафіксоване ваше прізвище для нащадків. На суму, надану для видання альбому, ви отримаєте відповідну кількість альбомів, книжку треба здати в друк до 1 грудня», – звернулася Іванна Новаківська до депутатів.

Такі слова змусили депутатів не відбутися, як це буває зазвичай, загальною порадою подати проект на міський конкурс підтримки українського книговидання чи закупівель для публічних бібліотек Львова, а таки пообіцяти, що вони знайдуть інший шлях дофінансування видрук альбому, який міститиме 48 чорно-білих та 80 сторінкових кольорових репродукцій творів як із приватних збірок, так і з колекцій державних музеїв.

Голова комісії культури Ярослав Музичко запевнив Іванну Новаківську в тому, що погодить із заступником мера з гуманітарних питань Василем Косівим медійну підтримку з боку ЛМР заходів до ювілею Нованівського, а також замовлення соціальної реклами. До речі, як уже повідомляв ЗІК, на спільному засіданні депутатських комісій культури ЛОР і ЛМР, Ярослав Музичко запропонував оголосити 2012 рік Роком Олекси Новаківського, і ця пропозиція отримала схвальну підтримку його колег.

Іванна Новаківська також інформувала про те, що Інститут колекціонерства до 140-річчя від дня народження Олекси Новаківського, окрім пропозицій видання альбому, виступив з ініціативою його презентування разом із виставками картин майстра у Києві, Харкові, Одесі та на Вінниччині – у тих місцях, з якими пов’язано життя Олекси Новаківського.

«Альбом разом із виставками творів Новаківського буде найкращою даниною пам’яті митцеві та подарунком широкому колу громадськості України, надасть їй змогу гордитися ще однією великою постаттю в історії українського мистецтва, популяризуватиме його твори, які він творив не для себе, а во ім’я України», – переконана Іванна Новаківська.

«У тому, що Олекса Новаківський відбувся як український митець саме у Львові, велика заслуга митрополита Андрея Шептицького, який запросив йорго переїхати жити з Кракова. Духовний лідер побачив у Новаківському мистецького та ідейного лідера, педагога, який зможе своїм прикладом, життєвою позицією, творами надихати учнів та промовляти, доносити ідеї до людей. Тоді Шептицький повернув Новаківського Україні. А сьогодні саме від нас залежить. чи повернемо ми творчість митця українському народові.

Чесно кажучи, ювілей мав би привернути увагу і до того стану, в якому зараз перебуває художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського, який є філією Національного музею у Львові. Чи таким він має бути, яким його бачимо зараз? На першому поверсі якась майстерня, стеля і дах протікають, волога шкодить картинам», – наголосила Іванна Новаківська.

Нагадаємо художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського розташований у віллі, у якій впродовж 1913-1935 років жив та працював славетний український митець. Музей відкрили у березні 1972 року з нагоди урочистого відзначення ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження Новаківського. Будинок за проектом відомого львівського архітектора Ю. Захарієвича у неороманському стилі із червоної цегли є пам’яткою архітектури кінця ХІХ ст. Свого часу будинок належав польському художнику Яну Стиці.

1907 року будинок придбав митрополит Андрей Шептицький і 1908 р. подарував Національному музеєві у Львові як фундацію для потреб митців. У 1913 р. у цьому будинку оселяється Олекса Новаківський, що прибув із сім’єю із Кракова на запрошення митрополита Шептицького. Тут Новаківський заснував першу в Галичині приватну українську мистецьку школу (1923-1935), згодом тут була майстерня видатного скульптора Івана Севери.

«Хоч Національний музей із усіма його філіями підпорядковується Міністерству культури, але, можливо, Львівська міська рада також відчує відповідальність за стан збереженості національної спадщини і посприяє художньо-меморіальному музею Олекси Новаківського», – сподівається Іванна Новаківська.

«Західна інформаційна корпорація»