2008 р. У Львівському музеї народної архітектури та побуту рятують експонати із мокрих хат

Дата: 06.10.2008

Затяжні дощі у вересні спричинили до того, що нищаться крівлі історичних споруд, на профілактичну реставрацію яких влада міста своєчасно не виділила коштів, тому дирекція Львівського музею народної архітектури та побуту евакуює експонати із пам’яток у фондосховище, – про це із посиланням на директора музею Івана Дуба сьогодні, 6 вересня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Крокви найстарішої пам’ятки в музеї – хати 1849 року із Села Либохори Турківського району – не витримали ваги солом’яної стріхи, просякнутої вологою. У схожому аварійному стані іще три пам’ятки: хати із села Либохора Сколівського району, села Пилипець із Закарпаття та села Зарічевого на Лемківщині. Загалом методична рада музею налічила 21 пам’ятку, що потребує невідкладної реставраційної допомоги!

Міська рада, яка має утримувати музей, що підпорядковується її управлінню культури, останнім часом не передбачала коштів на реставрацію історичних споруд, хоч дирекція музею скеровувала до неї тривожні листи. Стурбованість долею архітектурних шедеврів мерія не поділяла, першочергово вкладаючи гроші в спорудження співочого поля сумнівної легітимності та огорожі.

Скоєне примусило владу пообіцяти на наступний рік 1,5-2,5 млн гривень не реставраційні роботи, однак чи дотримають мер та начальник управління культури Львівської міськради Андрій Сидор слова, можна буде переконатися тільки після завершення бюджетного процесу.

«Західна інформаційна корпорація»