Архієпископський палац (№ 9)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Житловий будинок 1680 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 49].

Жилий будинок 1680 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 1634, 1845 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Палац збудовано в 1634 р. архіт.Я.Покоровичем для львівських католицьких архієпископів. Він мав 68 кімнат, золотий та фарфоровий зали. Під час реставрації 1985 – 1987 рр. відкрито настінні розписи 17 ст.

За польських часів у будинку № 9 містилася Спілка друкарів і друкарня Беднарського, магазин бакалійних товарів Лянґнера та продаж фортепіано Кубеші, а з 1957-го тут міська бібліотека для молоді та юнацтва, яка за радянської влади називалася “імені 40-річчя ВЛКСМ”. Окрім того, в 1950-ті тут також містилося кравецьке ательє першого розряду для військовослужбовців і цивільних громадян, а до середини 1970-х тут був також молочний магазин.

Джерело: “”, 10 листопада 2006 року, № 35 (35)