Палац Любомирських (№ 10)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Житловий будинок 16 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 49].

Жилий будинок 16 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 17 ст. – 1763 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1744 р. архіт.Б.Меретин перебудував дві кам’яниці, що виходили на пл.Ринок і належали Сапізі.

В 1760 р. Станіслав Любомирський купив кам’яницю Сапіги, 3 будинки по вул.Руській та 2 – по вул.І.Федорова. В 1763 р. Ян де Вітте об’єднав їх у великий палац, прикрашений скульптурами Себастіяна Фесінгера.

Портал від вул.І.Федорова з датою 1695 р. лишився від попередньої споруди.

В 1772 – 1821 рр. туту містилась резиденція австрійських губернаторів Галичини.

В 1895 р. будинок за 13 тис.гульденів придбала українська громада. Тут містились товариства “Просвіта”, “Руська бесіда”, “Академічна громада”, “Боян”, “Крайовий союз кредитовий”, “Народний комітет”, “Клуб русинок” та ін. На поч.20 ст. містились редакції газет “Діло”, “Свобода”, журналу “Громадський голос”.

В 1975 р. відкрита експозиція з фондів Музею етнографії та художнього промислу.

У будинку по вул.Руській, № 1 за польських часів була кондитерська Авдиковича, ювелірний магазин Зінґера і ремонт парасоль, тепер тут книжковий магазин.

Джерело: “”, 15 грудня 2006 року, № 60 (60)

У будинку № 10 за Польщі міcтилися українські установи: товариство “Просвіта”, Центральний кооперативний банк, Крайовий кредитний союз, книгарня ім. Шевченка, українська видавнича спілка та друкарня “Діло”, редакції українських газет “Громадський голос”, “Кооперативне молочарство”, “Луговик”, “Молода Україна”, “Народна Просвіта”, “Праця”, “Рада”, “Рідна школа”, “Свобода”, “Технічні вісті”, “Учительське слово”.

Відомий за радянських часів магазин “Технічна книга” в цьому будинку нині перетворився на книжковий магазин із комп’ютерним ухилом. Від 1975 року в будівлі облаштували експозицію фондів Музею етнографії та художнього промислу (Музей меблів).

Джерело: “”, 17 листопада 2006 року, № 40 (40)